30 Kasım 2015 Pazartesi

Onyedinci Gün: Kedi Dilli Tiramisu

25.11.2015 / Çarşamba –  Şeker Detoksu Gün 17
Ofise yine baklava geldi ve bu sefer Düveroğlundan.  Şeker detoksu sürecimde her hafta ofise tatlı geldiği yetmezmiş gibi, geçen her hafta tatlılar bir üst modelleriyle geldi. Resmen sabrım test ediliyor ofistekiler tarafından. Ama hepsi şahit tek bir ısırık dahi almadım baklavadan, sadece kutunun önüne gidip biraz koklayıp geri döndüm, gerçi kokusu bile kafa yaptı…  İş yerinde herkes etrafımda sürekli olarak bir şeyler yiyor. Diyeceksiniz ki insanların lokmasını mı sayıyorsun. Hayır, tabi ki saymıyorum da insan yemeyince diğerlerinin yedikleri bir ayrı dikkat çekiyor. Sürekli bisküviler, çikolatalar, krakerler dönüyor ofis içinde… OH GÖTÜRÜN. Yarasın. Neyse herkes sakin olsun haftaya aranıza geri dönüyorum ve bu sefer dönüşüm muhteşem olacak. 

Bu aralar hem okul, hem iş hep bir yandan bastırıyor bu yüzden çok yoğun çalışıyorum ve beynim yorgunluktan patatese döndü. Geçenlerde bir arkadaşıma yoğunluğum konusunda söylenirken bir de “Açım zaten detoks da çok zor” diye bir cümle daha ekledim. Arkadaşım bana baktı ve “Çok iyi işin var ama inatla master yapıyorsun. Zayıfsın ama kafayı bozmuş gibi detoksla uğraşıyorsun. Sen kendi ağzına etmeye bayılıyorsun.” dedi.  Acayip iyi ikna oldum, kız baya mantıklı konuştu ağzımı açıp bir şey diyemedim. Cidden ben bu kadar işin arasında bu detoksa niye başladım lan? Hoş bunu düşünmek için biraz geç kaldım sanırım.  4 gün daha dişimi sıkıvereyim bari…
Ayrıca 21 gün aşırı uzun değil mi? Yap yap bitmiyor, günler geçmek bilmiyorBlog yazılarımın altına ne zaman bitecek ya ne kadar uzun sürdü filan diyorsunuz ya, asıl ben diyorum onu NE KADAR UZUN SÜRDÜ YA BU NE ZAMAN BİTECEK?! 21 gün ne geçmez, ne bitmez zaman aralığıymış! Hayatımın 23 yıl hop diye geçti 21 gün geçemedi arkadaş. Asker gibi gün sayıyorum en sonunda şafak sayar indireceğim cep telefonuma. Asker yolu gözlemiş kadar oldum gerçekten teşekkürler sevgili Türk instagram popili diyetisyenler cemiyeti!

29 Kasım 2015 Pazar

Onaltıncı Gün: Künefe

24.11.2015 / Salı –  Şeker Detoksu Gün 16

ŞAFAK 5!

Tam beş gün sonra şeker detoksum bitiyor ve ben ne yapacağımı tam olarak bilmiyorum. Aklım ve kalbim sabah patates kızartması ile gözünü aç, akşam künefe ile gözünü kapa diyor. Ama içimde küçücük minicik bir parça var ki “o kadar dayandın eğer hemen geri başlarsan bütün emeklerin boşa gidecek” diye söyleniyor. İçimdeki vicdan yapan parçadan nefret ediyorum ve işin kötüsü çok haklı. Yahu o kadar dayandım, şimdi 22. gün zart diye tatlıya mı gömüleceğim? Sonuç olarak şöyle bir karara vardım karbonhidrata geri döneyim ama en azından yılbaşına kadar şeker tüketmeyeyim. Zaten dediğim gibi şekere karşı olan göz açlığım bitmiş durumda. 1 ay daha dayanamayacağım bir yanı yok. Ama patates kızartması, lahmacun ve mantıya kesinlikle geri dönüyorum. Onlar olmadan 1 hafta daha dayanmam söz konusu bile değil.

Hayatımın son 3 yılı bir fiil diyet yapmakla geçti. Gönlümden geçtiği gibi yemek yediğim günleri artık hiç hatırlayamıyorum. Acaba neden etine dolgun kadınların makbul olduğu günlerde doğmadım? (Acayip pirim yapardım, alır götürürdüm yemin ediyorum!) Ama bir halt varmış gibi 34-36 beden vücutların moda olduğu dönemde doğdum. Şimdi sağlıklı olsan yeter, estetik kaygılarla mı diyet yapıyorsun vırt zırt diye konuşacak olanlarınız olabilir. Tabi ki estetik kaygılarla diyet yapıyorum, tabi ki estetik kaygılarla diyet yapıyorsunuz. Kim hoş görünmek istemez ki? Ayrıca benim karşı tarafa hoş görünmek gibi bir derdim yok valla diyen de gözümde uzaylıdır kusura bakmasın. Ben karşı tarafın gözüme hoş gözükmesini istiyorsam, kendime bakmak zorundayım arkadaşım.

Belki bu işin okulunu okumadım ama küçüklüğümden beri (abartmıyorum ki zaten annemi tanıyanlar çoktan anlamışlardır) bir şekilde diyet kavramı içinde büyüdüm. Tamam, yani el kadar çocukken herhalde diyet yapmıyordum ama ben köşede gofret yerken annemin sürekli soda içtiği günleri de dün gibi hatırlarım. Benim asıl akıl hocam annemdir! O yoğun çalışma temposu içinde bile iş çıkışları koştur koştur jimnastiğe gittiğini, elinde sürekli bir diyet listesiyle ara öğün hesabı yaptığını, bir dilim kek için 3 gün aç kaldığını bilirim ben annemin. Kendimi de bu yönümle ona benzetirim çoğunlukla, sonuçta armut dibine düşermiş. Yıllarca anneme özenip diyet yapmaya çalıştım, tabi ki hep başarısızlıkla sonuçlandı. Sonra baktım bir gün annem diyet yapmaktan aşırı sıkıldı, derken bayrağı ben devraldım.


Diyeceğim o ki bu işler tamamen genetik. Popon büyümeye programlıysa büyüyor ve sen bunu engellemek için hayatın boyunca savaşmak zorundasın. Diledikleri gibi yemek yiyerek kilo almayanlara ayar oluyorum! Hele yemek yemekten hoşlanmayan insanların varlığını direk reddediyorum. Yemek yemeye benim kadar tapınıp dünyanın en büyük zevki olduğunu düşünen tüm herkese selam yolluyorum. 





27 Kasım 2015 Cuma

Onbeşinci Gün: Fıstıklı Antep Baklavası

23.11.2015 / Pazartesi –  Şeker Detoksu Gün 15
Kabul ediyorum her güne ait değişik ve ilgi çekici konular bulup, bunun hakkında yazmak ve okuyucunun ilgisini canlı tutmak çok zormuş. Ama sırf ilgi çekici konu bulabileyim diye yaptığım araştırmalar sonucunda fahri beslenme ve diyetetik diploması almış kadar oldum. Hiç okumadığım kadar makale, yayın ve köşe yazısı okudum. Sağlıklı beslenme nedir, gündelik hayatta nasıl kolaylıkla form tutulur, insan vücuduna yararlı ve zararlı besinler nelerdir bu konularda küçük uzmanlıklar kazandım. Sonuçta vardığım nokta (çok affedersiniz ama) bu hayatta NAH sağlıklı kalınır. Arkadaşım onu yeme zararlı, bunu yeme kilo yapar, onu şöyle tüketme besin değeri kaçar… 
EE BU INSANLAR NE YIYECEKLER?
Bakın dikkatinizi çekerim daha şu kolesterol yapar, bu kalbe zararlı kısımlarına değinmedim oralar 40’dan sonra ilgi alanıma anca girer. Eğer bütün sağlıklı beslenme kaidelerine uyarak yaşamaya çalışırsak bir süre sonra fotosentez yaparak da beslenmemiz mümkün olabilir, tam anlamıyla ot gibi yaşarız artık. Demeye çalıştığım ben sizin yerinize okudum ve araştırdım aklıselim bir insan bu önerilerin yüzde 90’ına uymaz, uyarak yaşarsa da çok da yaşamış sayılmaz. 

Detoksumun son pazartesinde tatlısızlık ve karbonhidratsızlık kavramlarına iyice adapte olmuş bulunuyorum. Zekam tekrar normal seviyelere yükseldi, sonunda sinir katsayım düştü ve iştahım iyiden iyiye kapandı. Bu ara canım sadece yemekle birlikte tüketecek güzel bir içecek çekiyor. Normalde yemeklerin yanında bir şeyler içmeyi çok severdim, şimdi içemeyince sürekli öğünlerimde bir eksiklik varmış gibi hissediyorum. Biliyorsunuz detoksta sadece soda serbest ve ben eğer biraz daha soda içersem midemin orta yerinde kocaman bir delik açılacak. Geçtiğimiz iki haftada kaç litre soda içtim ben bile bilmiyorum ve çok sevmeme rağmen o kadar sıkıldım ki anlatamam. Ayran iç dediğinizi duyar gibiyim, çok tuzlu olduklarından hazır ayranları hiç sevmem baştan söyleyeyim. 
Şimdilerde Stevia diye bir şey çıktı belki duymuşsunuzdur, Avrupa’da Amerika’da acayip popüler bizim ülkede de yenile adını duyurmaya başladı. Aslında Stevia Güney Amerika yerlileri tarafından geleneksel bir tatlandırıcı olarak kullanılan, bitki çaylarına ve diğer içeceklere eklenen bir bitkidir. Stevia bitkisinin yaprakları Steviol Glikozitleri olarak adlandırılan doğal tatlandırıcılar içerir. Bu madde şekerden 300 kat daha tatlı olup, günümüzde gıdalara kalori aktarmadan tatlandırmak için kullanılmaktadır. Güney Amerika bunca yıldır bu nimetten yararlanırken bize bu kadar geç gelmiş olması bizim ayıbımızdır. Şu an yurtdışında birçok içecek marketlerde Stevia’lı olarak da sunulmaktadır. Bunlara uluslararası pazarda Coca Cola ve Lipton Ice Tea öncülük etmektedir. Bu markalar henüz Türkiye pazarına stevialı ürünleri ile girmediler fakat denemek isterseniz Çaykur’un ürettiği Didi markalı soğuk çay şu an marketlerde stevialı seçeneği ile de satılmakta. Ben henüz denemedim, detoksu bozar mı bozmaz mı emin olamadım biraz daha sabretmeye karar verdim. Okuduklarımdan anladığım kadarıyla Stevia tatlı yapımında da kullanılabilen bir bitki. 
STEVIALI BAKLAVA ÜRETEN CENNETE GIDER!
Bu arada kızlar hala mı baklava sevmiyorsunuz? Bir daha düşünün!

25 Kasım 2015 Çarşamba

Ondördüncü Gün: Pişmaniye

22.11.2015 / Pazar –  Şeker Detoksu Gün 14
Bugün sabah kahvaltıda çok ince bir dilim beyaz ekmek yemek zorunda kaldım. Kahvaltıya bir arkadaşımın evine gittim, başka eve gidince de “ay canım pardon ya Wasa yok muydu?” diyemiyorsun tabi. Ama bakın cidden çok ince bir dilim, ya böyle bir taraftan bakınca arkasını görüyorsun dilimin bildiğin şeffaf. Onu da canım çektiğinden değil de mecburiyetten yedim, sadece zeytin ve peynir yiyerek kahvaltı etmeye çalışınca mide bir acayip oluyor böyle kımıl kımıl. Mecburen biraz ekmekle bastırmak gerekiyor. Aslında yumurta olsa ona da gerek kalmazdı ama elimizde ne yazık ki yumurtamız da yoktu.

Bu yaptığım minik oyunbozan hareketten dolayı pişman olduğumu söyleyemeyeceğim. Birincisi yediğim 3 gram ekmek daha soluk borumdayken yok oldu, mideye kadar sağ salim ulaşması mümkün değildi. İkincisi bu lanet detoksu yapmak için hiç ama hiç motivasyonum kalmadı. Ya bir kere hala canım tatlı çekiyor hiç öyle o hissin gittiği filan yok. Yani yalan olmasın artık öyle eskisi gibi tatlı yemeden duramıyor değilim, durduk yere canım tatlı aramıyorAma önüme getirip koysalar gayet yerim hiç affetmem. Ek olarak bu süreçte öyle aman aman bir kilo vermediğim gibi verdiğim kiloyu da geri aldım. İlk bir haftada iki buçuk kilo verdim, ikinci haftada bir kilosunu aynen geri aldım. Bende mi bir gariplik var diye bu kiloyu geri alma işini bloğa yazmadan bir süre bekledim, ama bu sabah detoksa benden sonra gaza gelip başlamış bir arkadaşımdan ve annesinden gelen haber üzerine artık yazmaya karar verdim. Evet, onlar da verdikleri kiloların bir kısmını geri almışlar. Bir kilo düşünün ki daha detoksu bırakmadan geri alınıyor! EE NE ANLADIK BİZ BU İŞTEN? Madem kilo verdirdin bari geri aldırma sen ne salak bir beslenme düzenisin? Belki kilo vermek birincil amaç değildi ama verdiğini geri alınca da insan bir sinirleniyor, kendini kandırılmış hissediyor. 
Şu an bu son hareketiyle şeker detoksu benim için 7 ölümcül günahtan birini işledi. Kendisini en başta da pek sevmiyordum, şu hareketten sonra acayip kuruluyorum! Fena çizdim üzerini detoks, rezil detoks, kahpe detoks, şıllık detoks,  kaşar detoks! 
Bugünlük daha fazla yazmıyorum, küstüm…


24 Kasım 2015 Salı

Onüçüncü Gün: Pancar Tatlısı

21.11.2015 / Cumartesi –  Şeker Detoksu Gün 13
Yine dışarıda geçen bir Cumartesi gecesi, yine ayık ve kendimde olduğum bir akşam!
Bugünkü yazımda “Alkollü mekân da ayık kalmak” konusuna değineceğim.  Genelde ilaç kullanmıyorsan ya da araba kullanman gerekmiyorsa gece kulübünde pek ayık gezmezsin, yani ben daha önce hiç gezmemiştim ta ki şu son iki haftaya kadar. Bu hafta gayet güzel, zeki ve ayık arkadaşlarımla mekâna girip, gecenin sonunda zombilerle dışarı çıktım. Herkes saatler geçtikçe düz bakmayı bıraktı, beyin kullanımını minimuma indirdi, sonra görmeyi ve en son da beyinlerini kullanmayı bıraktı.  Bu işlemlerin sırasıyla böyle olduğunu hep tahmin ediyordum ama hiç dışarıdan bir gözlemci olarak izlemeye fırsatım olmamıştı. Daha çok bende herkesle birlikte tek tek fonksiyonlarımı sıfırlıyordum.
Ayıkken sarhoş insanlarla bir arada olmak çok zormuş gibi gelse de aksine aşırı eğlenceli bir şey. Bir kere karşındaki normal halinden 10 kat daha salak yani ne desen yiyor, ağzından çok kolay laf alabiliyorsun ve hiç düşünmeden hareket ettiği için süper eğlenceli bir insana dönüşüyor. İçinden ne geliyorsa yapıyor, doğal olarak sende içinden ne geliyorsa yapabiliyorsun, kimse kimseyi yargılamıyor ve en güzeli ay dün çok mu saçmaladım acaba diye uyanmıyorsun çünkü sende her şey kayıtlı kalıyor. OFF bir de herkes gece saatler geçtikçe nasıl çirkinleşiyor nasıl çirkinleşiyor anlatamam. Sıcaktan ve alkolden bütün kızların suratlar mum gibi eriyor, erkeklerin saçlar kafalarına yapışıyor yüzler kızarıyor, tipler birer birer kayıyor.

Ayıkken yaptığım bir başka efsane tespitim “Kızlar Tuvaleti Dedikoduları”! Masadaki insanlarla ilgili gizli dedikodu yapmak istiyorsan bunu yapacağın en doğru yer tuvalettir bu konuda netiz. Ama sarhoşken bağıra çağıra dedikodu yapınca bu iş gizli olmaktan çıkıyor tabi. Artık sarhoşken nasıl bir sesimizi yükseltiyorsak meğer her yerden her şey duyuluyormuş, tabi insanlar yüzde 95 oranında bulanık bir kafayla gezdikleri için duyulan bu dedikoduları kimse algılayamıyor.  
Detoksun ikinci hafta sonunu da Cin Tonik görünümlü Soda Limon ile midemi delmeden geçirdiğime göre, artık son düzlüğe girmiş bulunuyorum. Bir hafta kadar daha dayanırsam, başarıyla ve hiç cıvıtmadan bu saçma macerayı tamamlanmış olacağım.  Arkadaşlarım sanırım hafta sonları içmediğimi asla kabullenmeyecekler ama ben bu gece ayık gezme işini sanırım biraz sevmeye başladım. Bence arada herkes birkaç hafta alkolü bırakmalı.
Aman tanrım neler diyorum!

Sanırım şekersizlik beynimde kalıcı hasarlar bıraktı…

23 Kasım 2015 Pazartesi

Onikinci Gün: Şekerpare

20.11.2015 / Cuma –  Şeker Detoksu Gün 12
Detoksumun 12. gününde evde televizyon izlerken karşıma Lezzet Haritası programı çıktı. Biliyorsunuz bu blogda resmini kullanmayı en sevdiğim kişi Ezgi Sertel yani bu programın sunucusu. Kendisini o kadar çok seviyorum ki programı ne zaman görsem OO BENİM Kİ ÇIKTI diye sevinip direkt ekranın başına kuruluyorum. Türkiye’nin her yerini geziyor, en güzel ve en taze yöresel yemekleri sömürüyor üzerine bir de para kazanıyor. Rüya gibi bir iş, kendisi gerçekten idolüm. Tabi ki bu kadar yemenin üzerine bu programa ilk başladığı 2013 yılından bu yana hatun gözle görülür bir şekilde kilo aldı. Eğer programı izlediyseniz, Ezgi Sertel’in nasıl bir iştahla yemek yediğine de hâkimsinizdir. Yani kadın sadece yemekle kalmıyor yemeğe ettiği iltifatlarla ve yerken ki mimiklerle durumu olduğundan daha da abartarak ekran başındaki insanların çatlamasına sebep oluyor. Hangi yörede olursa olsun oturduğu her masada en az 7-8 çeşit yemek oluyor ve bu rakam bazı programlarda 20leri bulabiliyor. Masadaki yemekleri tatmak ve izleyiciye aktarmak programın bir gerekliliği, ama yemekleri tattıktan sonra bütün masayı yemesi Ezgi Sertel’in tamamen kendi tercihi. Hadi masadaki yemeklerin hepsini yiyorsun, hepsi çok güzel vazgeçemiyorsun anladık. Bari yanında pidedir, bazlamadır onları yeme. Üç yıldır yapıyorsun canım bu programı hiç mi sıkılmadın boş ekmek yemekten?

Günlük yaşantımızda küçük değişiklikler yaparak, mesela Ezgi Sertel’in programda yaptığının aksineher yemeğin yanında pide, bazlama, ekmek yememek gibi, formumuzu koruyabiliriz. Rahatlıkla koruyabiliriz demiyorum, rahat değil çünkü illa uğraştırıyor. Diyetisyenlerin sürekli yazıp çizdiği bu küçük değişikliklerin ve sağlık önerilerinin en akla mantığa uygun ve uygulanabilir olanlarını sizler için derledim. 
1) Restoranlarda yemeklerden önce gelen zeytinyağı ve ekmek ikilisini tüketmeyin. 
- Ekmekleri özel olan ve sıcak gelen restoranlarda yapması çok zor biliyorum. Ben de bazen o çekime karşı koyamıyorum ama yememek lazım. Muhtemelen restoranda birazdan kalorili bir yemek yiyeceksin, bari başlangıçtaki o pisboğazlıktan kalori alma. Eğer masada herkes yememe konusunda hem fikir ise geldiği gibi geri yollayın siz onları. 
2) Sipariş edilen yemeklerin yanında gelen pilav, patates gibi yardımcı yemekleri yemeyin.
- Tabi siparişiniz hamburger ise patatesi de yememek büyük ayıp ama formuma dikkat ediyorum ayağına tavuk külbastı söyleyip yanında gelen pilavı yersen olmaz.
3) Yemek sırasında su için. Özellikle çok açken yemeğe oturmadan önce kocaman bir bardak su içerek mideyi biraz olsun doldurmaya çalışın.
- Benim kendi adıma en çok uyguladığım madde bu. Yemeğin yanında bilerek çok su tüketiyorum zaten artık alışkanlık haline geldi. Valla vücuda bir zararı var mıdır, yemeğin besin kalitesini düşürür mü onu bilemiyorum ama acayip güzel mideyi tıkıyor!
4) Sabahları uyandığınızda kahvaltıdan önce 1 büyük bardak karanfilli su için.
- Bu da bir başka favori maddem. Hafta içi her sabah işe gitmeden karanfilli su içmeye çalışıyorum. Kan şekerinin düzenlenmesi açısından baya yararlı. Ayrıca sabahın erken saatlerinde daha kahvaltı yapmadan metabolizmanın çalışmaya başlamasını sağlıyor. 
5) Yemekte sadece çorba tüketmiyorsanız, ana yemekten önce gelen çorbayı yarım kâse için.
- Çorba deyip geçmemek lazım. Çorbalarda bir hayli kalorili olabiliyor. Naçizane fikrim ya sadece çorba salata ile öğün geçirin ya da ana yemek öncesi yarım çorba için. Tabi eğer alkol sonrası gece çorbası (Devrez de mercimek çorbası veya Rumeli’de İşkembe ya da Kelle Paça) içmeye çıktıysanız o saatte isteğiniz kadar içebilirsiniz. Battı balık yan gider… OFF ÇOK ÖZLEDİM YA.
6) Günde 1-2 bardak bitki çayı, 8-10 bardak da su için.
- Bazı diyetisyenler günde 8 bardağa kadar bitki çayı içebilirsiniz diyor. Bence içmeyin, direkt cırcır olursunuz.
7) Taşıt kullanmadan gidebileceğiniz yerlere yürüyerek gitmeyi, asansör kullanmak yerine merdivenlerden çıkmayı tercih edin. 
- Bu madde çok mantıklı olmasına rağmen bana hiç hitap etmiyor, gün içinde hiç kendimi yoramam. Siz iyisi mi benim gibi haftada 3 gün spora gidin, sonra istediğiniz kadar asansöre binin.
VE EN ÖNEMLİSİ: Kendinizi asla çok aç bırakmayın. Eğer yemek saatinize daha çok varken acıkmaya başladığınızı hissederseniz ağzınıza mutlaka bir şeyler atın. Çünkü uzun süreli açlık sonrası göz dönmesi halinde garsonu bile yiyebilirsiniz.

22 Kasım 2015 Pazar

Onbirinci Gün: Hanım Göbeği

19.11.2015 / Perşembe–  Şeker Detoksu Gün 11

Bugün itibariyle başladığım bu maceranın resmi olarak yarısını tamamlamış bulunuyorum. Detoksa başladığımdan bu yana çok kilo kaybetmesemde göbeğimde gözle görülür bir küçülme oldu. Bu beklemediğim bir sonuçtu, objektif olmam açısından sanırım bunu belirtmemde yarar var. Bu içinde bulunduğum açlık durumunu hiç savunmak istemiyorum ama sanırım biraz işe de yarıyor. Şimdi bugüne kadar neler yedim içtim biraz onlardan bahsedeyim. Aslında bu konuya hiç değinmeyi düşünmüyordum ama en çok soruda bu konu ile ilgili gelmeye başladı. Yani buraya değişik yemek isimleri yazmayı bende çok isterdim ama annem de ben de çalıştığımız için öyle değişik detoksa uygun yemekler hazırlamaya hiç vaktimiz olmuyor. Bildiğiniz zeytinyağlı yemekler; et, tavuk ve balık yemekleri; çorbalarla filan besleniyorum. Tabi hiç birinin yanında ekmek, pilav ve makarna yemiyorum bu da hoooop oluyor sana detoks.
Ya kısaca özetlemek gerekirse masadan aç kalkacaksın arkadaşım bu işin sırrı burada. Doyduysan doğru şeyleri yememişsin demektir!

Son zamanlarda Instagram’dan baya bir diyetisyen takip ediyorum ve şu an ki popüler beslenme konseptlerine acayip hâkimim. Sonuçta vardığım nokta Türkiye de diyet yapmak da diyetisyen olmak da çok zor. Avrupa veya Amerika da çoğu ülkede yemekler zaten hali hazırda rezalet olduğu için diyet sırasında değişik ve sağlıklı ürünlerden yapılmış yemeklerden yemek insana koymuyordur. Ama burada durum öyle değil, insan güzelim Türk yemeklerini bırakıp abidik gubidik havalı isimli besinlerle yapılmış sağlıklı öğünler ile beslenemiyor.
Özellikle şu aralar Türkiye’de isim yapmış birçok diyetisyen yurt dışında seminerlere katılarak yeni beslenme trendlerini keşfedip, bizim ülkeye de tanıtmaya çalışıyorlar. (Bu popüler diyetisyenlerin arasında liseden bir arkadaşım da var, kendisi de yazdıklarımı takip ediyor. Seviyorum güzel yazıyorsun filan dedi valla diyet otoriteleri bile takip ediyor bu bloğu ona göre ciddiyetle okuyalım canlarım!) Her neyse, bu diyetisyenler hayatlarımıza sokmak istedikleri sağlıklı besinleri bize sevdirmek için sürekli yeni tarifler deniyor, Türk damak tadına en uygun şekilde bizlere sunmaya çalışıyorlar. Bu çabalarını çok haklı buluyor ve takdir ediyor olmakla birlikte kendilerine bu süreçte büyük sabır diliyorum. Yemekleri silme tereyağı ve tuz dolu olan bir milleti ne kadar kinoa ve karabuğday tüketmeye ikna edebilirsin ki?
Ah ama değinmeden geçemeyeceğim, bu sıra bir Chia Tohumu var ki ona fena kılım. (Annem de sazan olduğundan almış tabi durur mu?) Efendim Chia tohumu çok yararlı anti oksidan bir besinmiş, şeker detoksunda chia tohumu kullanarak yaptığımız tatlılarımızla şeker almadan ihtiyacımızı karşılay… HE YAV HE!




21 Kasım 2015 Cumartesi

Onuncu Gün: Biscolata

18.11.2015 / Çarşamba–  Şeker Detoksu Gün 10

Bu yazı dizisini yazmaya başladığımda sadece bayanların ilgi göstermesini beklerken, aslında erkeklerin de yazdıklarımı yakından takip ettiğini fark ettim. Takip eden erkeklerin çoğu hiç çaktırmadan, derinden ve sessiz bir şekilde okuyor yazılarımı. Detoks ve diyet konuları sadece bayanları ilgilendiriyormuş gibi dursa da hepimiz çok iyi biliyoruz ki o uğruna aylarca spor salonundan çıkmadığınız Six Packler ne yazık ki şekeri bırakmadan ortaya çıkmıyor beyler.

Şeker kalori bakımından zengin ve hızlı bir enerji kaynağı iken, ihtiyaçtan fazla alındığı takdirde yakılmayan şekerler vücuda hemen yağ olarak depolanır. Yeterli şeker alamamak ise hiçbir zaman sorun teşkil etmez. Vücudun minimum enerji ihtiyacı gün içinde aldığımız toplam kalori miktarı ile karşılandığı sürece vücudumuz sağlıklı bir şekilde görevlerini yerine getirmeye devam eder. Aslına bakarsanız şeker tüketimi hepimizin pisboğazlığından başka bir şey değil. Özellikle düz bir karın için şeker tüketimini minimumda tutmakta büyük yarar var. İstediğimiz kadar kilo verelim veya spora gidelim düzenli bir beslenme programına girmedikçe düz karın bir HAYAL. Vücuda aldığımız şekerli maddeler yağa dönüştürüldüğü zaman insanların %95’inde karın bölgesine toplanma yapar. Özellikle çok sık alkol tüketen insanların vücutlarının geri kalanı zayıf bile olsa karın bölgelerinde kocaman bir yağ kütlesi olur. İşte bu koskocaman bir alkol göbeğidir! Düzenli bir beslenme programına girmeden bir taraflarını yırtsan dahi gitmez. Ben denedim gitmiyor…

İşin karbonhidrat boyutuna gelirsek, erkeklerin spor yaparken karbonhidrat alması veya almaması onların tercihine kalmıştır. Genellikle bulk dönemi adı verdiğimiz bir süreçte erkekler karbonhidrat ağırlıklı beslenerek hacim kazanmaya çalışırlar. Spor yaparken çalıştırılan kas grupları özellikle ağır antrenmanlarda büyük bir yıkıma uğrarlar, bu dönemde ihtiyaçtan fazla besin tüketen kişiler hem yıkılan kasları yerine koyarlar hem de üzerine eklerler. Bu beslenme tarzı sayesinde hacim kazanırlar, şişerler ve iri birer insan evladına dönerler. Bu kısımları okurken ilgilerini kaybettiğim bayan arkadaşları tekrar konuya çekmem gerekirse irileşmeden kastım Batman haliyle Christian Bale, Magic Mike filmindeki haliyle Matthew McConaughey veya her haliyle Chris Hemsworth…


(Adam Thor Beyler)

Hazır kadınların şu an ilgisi top noktadayken spor yaparken karbonhidrat tüketiminin kadınlar üzerindeki etkisine gelecek olursam, irileşmek istemiyorsanız (ki hiç zannetmiyorum bir kız durduk yerde irileşmek istesin) spor yaparken ihtiyacınızın üstünde karbonhidrat tüketmeyin. Bir miktar tüketmeniz vücudunuzun ihtiyacını karşılamak ve spordan yüksek verim alabilmek adına önemliyken, fazla tükettiğiniz takdirde felaket bir görünüme sahip olabilir kaş yaparken göz çıkarabilirsiniz.

Bugün eski yazılarıma nazaran ciddi ve önemli bilgiler içeren bir blog yazdım. Çünkü spor konusunu ciddiye alıyorum, herkesin de ciddiye almasını bekliyorum. Özellikle erkeklerden çok rica ediyorum ne olur spora gidin. Tabi ki bir Biskolata erkeği vücudu yapmanızı kimse beklemiyor, ama yani yaparsanız da şikayet etmeyiz. Benim demek istediğim erkek adamın biraz hacmi olur, öz kütlesi olur filan. Allah aşkına vitaminsiz vitaminsiz ortalarda gezmeyin, omuzu benimkinden dar olan çocuklar var ya… Ayıptır!



20 Kasım 2015 Cuma

Dokuzuncu Gün: Trileçe

17.11.2015 / Salı –  Şeker Detoksu Gün 9
Trileçe, triliçe, triliçi şeklinde bin bir türlü varyasyonla söylenebilen, nereden çıktığı tam olarak belli olmamakla birlikte bir anda hayatımıza giren ve her köşeden çıkan bu tatlıdan bloğumda bahsetmesem olmazdı. Bundan iki sene öncesine kadar böyle bir tatlı yoktu, kimse de eksikliğini hissetmezdi. Şimdi bir anda bütün restoran menülerinden tutun, yemekhane menülerine kadar her yerde bir trileçedir gidiyor. Tepsiyle baklava, börek üretip gönderen yerler şimdi bir de bunu üretiyorlar.  Eskiden misafirliğe giderken yaş pasta, baklava veya börek alırken bir anda elimizde 1 paket trileçe ile gider olduk. Hayır, bir de sıvışık, eriyik saçma bir yapısı var ev sahibine veriyorsun onu bütün poşete akmış filan tam rezillik. Bu tatlıyı gerçekte kim buldu, nasıl piyasaya sürdü ve nasıl bu kadar ünlü oldu bilmiyorum ama tahminim trileçenin yıldızının annelerin altın günlerinde parladığı yönünde.
Detoksumun dokuzuncu gününde işten çıktım, okula gittim. Ders mers derken enerjim tükenmiş ve karnım acıkmış bir şekilde akşam 9 gibi kendimi eve attım. Detoksta olduğum için bir çorba içip yatarım diye düşündüm. Tabi ki bu kadar çalışmanın üzerine bir kâse çorba ile asla doymadım ama o saatte başka bir şey de yiyemezdim. Yiyemesem de en azından bir envanter sayımı yapayım diye buzdolabını açtım.  Açmaz olaydım! Komşuda gün varmış, annem çalışıyor günlere katılamıyor diye kibarlığından günde yapılan yemek ve tatlılardan doldurup birer tabakta bize getirmiş. Dört çeşit börek, sayısını bilmediğim kadar çeşit meze, poğaçalar, kekler, pastalar, tatlılar… Normalde olsa evde mutluluktan halay çekmem gerekirken, resmen gözlerim doldu. Çünkü ortalama bir gün menüsünde şeker detoksunda tüketilmemesi gereken besinlerin tümünü rahatlıkla bulabilirsiniz. 

Detoksu yarılamak üzereyken size bu süreç hakkında kısa bir özet geçeyim. İlk 2-3 gün detoks yapıyorum gazıyla her şeye dayanılıyor. 4. ve 5. günlerde lan bu biraz zor olacak galiba diye düşünürken, aşermeler ve acıkmalar baş gösteriyor. 6,7,8 ve 9. Günlerde ise açlık ve göz dönmesi pik yapıyor. Her bir blog yazımda ayrı ayrı bahsettiğim zeka gerilemesi, agresiflik, sabırsızlık ve mutsuzluk bu dört gün boyunca eş zamanlı yaşanıyor. Yani detoks mu yapıyoruz, dayak mı yiyoruz belli değil. Eğer bu belirtiler acil olarak geçmezse sonucu ne olursa olsun bu katlanılacak dert değil arkadaşlar. Muhteşem blogger anneler, diyet guruları, detoksta detoks diye gezinen aristokrat sağlık uzmanları bir daha ki sefer insanları gaza getirip bilinçsizce detoksa sokmadan önce bu belirtilerden de bahsetmek ister misiniz? Bu blogu yazmıyor olsam şimdiye 10 kere vazgeçmiştim. Ama sonrasında neler olacak, bu kadar beklediğimize değecek mi ve acaba 21 günün sonunda THY bana acıyıp Ankara-Gaziantep uçuşu hediye edecek mi? 
Antep’e gitmeden toparlanmam kesinlikle mümkün gözükmüyor!

19 Kasım 2015 Perşembe

Sekizinci Gün: Dilber Dudağı

16.11.2015 / Pazartesi –  Şeker Detoksu Gün 8
Bizim toplumumuzda iş yerlerinde yeni bebek sahibi olan, yeni evlenen, yeni araba alan, işe yeni başlayıp ilk maaşını almış olan kişilere zorla tatlı aldırılır. Ofis 10 kişiyse 10 kişiye, 50 kişiyse 50 kişiye de bu tatlıdan tedarik etmek zorundasınızdır.  Bunun adına “Hayırlı Olsun” tatlısı denir.  Kanımca tatlı alan kişiler bu kadar masrafa babalarının hayrına girmezler. Alın şu tatlıyı yiyin de bari nazarınız değmesin konseptli bir tatlıdır o. Bizim müdürlük 52 kişi olduğundan ne evleneni bitiyor, ne araba alanı… Minimum iki haftada bir, bazı yoğun sezonlarda haftada iki kilolarca tatlı geliyor ofise. Nitekim detoksumun sekizinci günü de bu tatlı koması günlerinden birine denk geldi. Ofiste hem bir evlenen, hem de yeni araba alanın tatlı ikramı oldu. 
Blogu yazmaya başladığımdan beri 1 hafta geçtiğinden, artık tanıdığım hemen hemen herkes şeker detoksumdan haberdar. Yazdıklarım yüzünden insanlarda son zamanlarda tatlı yerken bir vicdan azabı çekme, suçluluk duyma ve pişmanlık duyguları ortaya çıkmaya başladı. Eskiden löp löp iki,üç adet dilber dudağı gömen insanların tek bir tanesini üç ısırıkta ve sindire sindire yediğine şahit olmaya başladım. Ofiste tatlıların açılışı yapıldıktan sonra tatlısını alan herkes bana suçluluk dolu acıyan bakışlar attı. Bu bakışların iki anlamı vardı. Birincisi “Canım ya kıyamam çok zorlanıyorsun şu an dimi?” iken ikincisi “Ya bu kız şeker zarar diyordu, bunu da yiyoruz şimdi ama neyse artık Allah affetsin!” anlamına geliyordu.
Aslında sadece tatlı yemesem bir nebze daha kolay da bu rafine karbonhidrat olayı fena kastırıyor. Tatlıları öyle aman aman çok özlemedim, serbest olsa tabi ki yerim ama tatlı YOOK diye düz duvara tırmanacak kıvama da henüz gelmedim. Bakın tam on gündür yani bir buçuk haftadır lahmacun yemiyorum. Bu detoksa girmeden önce jübile günümde de nasıl oldu bilmiyorum ama lahmacun yemeyi unuttum. Beyaz undan yapıldığı için kendisini tüketemiyorum. Buradan yetkililere sesleniyorum, lütfen kepekli unla lahmacun üretin! Bazen o kadar aç yatıyorum ki lahmacunun uzaklardan bana adımla seslendiğini duyuyorum.  Şu detoks bir bitsin, bir daha tam anlamıyla veda etmeden karbonhidratı bırakmayacağım.

Blog yazdığım bu süreçte arkadaşlarımdan çok değişik tepkiler aldım. Kimisi aniden gaza gelip bu detoksa başladı, kimisi tam detoks yapmasa da tatlı yemeyi durdurdu. Bazıları yediği her tatlının fotoğrafını atıp sabrımı denerken, bazıları beni görünce küp şeker sallamaya başladı. Yavrum beygir miyim ben küp şeker nedir?  Bir iki tane tanıdığım tatlı yedikçe aklımıza sen geliyorsun dedi, kimisi blogu o kadar beğendi ki bütün herkese okutturmaya başladı. Annemin arkadaşları sürekli haber yolluyor, severek takip ediyoruz filan diyorlar. Gerçekten çok mutlu oluyorum. Enerji doluyorum ve desteklerinizden güç alıyorum… Demeyi gerçekten çok istedim ama hakikaten çok açım!
YAŞAMAK BU DEĞİL!


18 Kasım 2015 Çarşamba

Yedinci Gün: Nutella

15.11.2015 / Pazar –  Şeker Detoksu Gün 7
Biliyorsunuz her Pazar yaptığımız kahvaltıya ait uçsuz bucaksız sofranın fotoğraflarını çekip sosyal medyaya yüklemek çağımızın yeni hobisi. Tamam, bunu benim yaş grubum çok daha az yapsa da anne-baba yaş grubunun paylaşımları OWWWWW! Mesela bizimkilerin bazı arkadaşlarının o gün kaç öğün nerede ne yediğini gözüm kapalı, tek solukta ve ezberden söyleyebilirim. Yani arada bir güzel yemekler tabi ki paylaş. Çok efsane kahvaltıları arada ben de paylaşıyorum, maksat arkadaşlarım bilgilensin nerede nasıl kahvaltı etmesi gerektiğini öğrensin diye. 
Peki, meşhur kahvaltıların vazgeçilmezi nedir? Tabi ki Nutella! Ya Allah aşkına bırakın bu işleri. Nutella! Sen kim köpeksin acaba sofraların vazgeçilmezi oluyorsun bir anda? Ya sen yoktun tahin pekmez vardı, sen yoktun bal kaymak vardı, sen yine yoktun tereyağı ve reçel vardı.  Şeker detoksu sürecimde kahvaltılara dair özlediğim son şey Nutella kimse kusura bakmasın. Ayrıca hemen şuracıkta bir kamu spotu yapmam gerekirse, Nutella da kullanılan Palmiye yağı sağlık için bir hayli zararlı. Palm yağları bitkisel olmasına rağmen yüksek miktarda doymuş yağ içerdiği için obezite ve kalp-damar hastalıklarına yol açabiliyor. Sadece Nutella değil birçok çikolata ve bisküvide de bulunan bu yağların kişi başına yıllık tüketimi yaklaşık 2 kilo kadar. Fransa başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesi bu yağların kullanımının toplum tarafından azaltılması ve toplumun bu konuda bilinçlenmesi için birçok çalışma başlatmış durumda. Aman yemişim kalbi damarı diyerek sağlığına önem vermeyen ve hala Nutellayı savunanlar için açıklamam gerekirse Nutella yersen POPON ÇOOOK BÜYÜR! Önünü alamazsın!


Beni tam tanımayanlarınız için birkaç itirafım olacak. Çikolata sevmem. İçinde çikolata geçen pasta yemem. Keza Cupcake’den de hiç haz etmem. After Eight, Likörlü çikolata, Pralinli çikolata tarzı abuk subuk tatlıların kokusuna bile tahammül edemem. Her şeyi anladık da çikolata yemeden nasıl dayanıyorsun sorunuza da böylece yanıtlamış oluyorum.  Çikolata sevmiyorum diye lütfen şeker detoksu güvenilirliğim sarsılmasın! Çikolata sevmiyor olabilirim ama şerbetli tatlı konusunda affetmem şov yaparım. Koy önüme bir tepsi baklavayı, gide gele gide gele bir günde o tepsiyi bitiririm gıkım çıkmaz sizin de ruhunuz duymaz.  Anlayacağınız bu detoks kapsamında beni çikolatalı tatlılar değil de şerbetli tatlılar zorluyor. Kızlar ve çikolata arasında kutsal bir bağ olduğuna inanılır, kızların çikolatayı her şeye tercih edeceği filan zannedilir. Bu inanışı şimdi size tek bir örnekle yalanlayacağım.
Kuzenimin nişanında (kız tarafı Antep’li) hem nişan pastası hem de Antep’ten gelen baklava dağıtıldı. Bakın size yemin ederim pastalardan çatal alınmadı, en son hatırladığım herkes baklava tabağını yalıyordu. O yüzden lütfen gereksiz şov yapmayalım BAKLAVA büyüktür çikolata. Herkes bunu sakince kabul etsin.


17 Kasım 2015 Salı

Altıncı Gün: Dondurmalı İrmik Helvası

14.11.2015 / Cumartesi –  Şeker Detoksu Gün 6
Ankaralı olanlar ya da Ankara’ya yolu düşmüş olanlar çok iyi bilirler şehrimizin gastronomi alanındaki gururu Aspavalardır.  Kalça(çok kibarım) göbek alıp başını gitmesin diye eskiden gittiğim gibi geceleri yemek yemeye gidemesem de, gündüzleri haftada bir mutlaka Aspava yemeye özen gösteririm. Bu konuda çok muntazam ve titiz çalışırım, bunu 22 yıl boyunca yaşadığım Esat’daki evin 2 km yarıçapında yaklaşık 18 Aspava olmasına borçluyum. Bilmeyenler için (Aspava’yı bilmemek de ağır cehalet!) Ankara’nın en meşhur ve ilk Aspavalarının olduğu yerde büyüdüm ben. Kimse Aspava nedir bilmezken biz dedemle SSK yerdikanlayacağınız Ankara’nın yakın gastronomi tarihine çok hâkimim arkadaşlarYani bir Hacı Arif Bey olsun efendim bir Kebap 49 olsun… 
Neyse konumuza gelecek olursak, detoksumun altıncı gününde Aspava’ya gitme gafletinde bulundum. Karbonhidrat tüketemesem de kebap yememin bir sakıncası yoktu, yani bildiğiniz kendi kararımla mermiye kafa atmış bulundum. Kızlar benim detoksta olduğumu bildiklerinden daha en başında “Biz baya bir yiyeceğiz şimdiden özür diliyoruz dediler. Harbiden yediler de yediler yani… Olayın zorluklarına bakacak olursak, bir kere kebabın yanında ekmek, lavaş vs. yememek baya saçma bir olay. Kebabın bütünlüğüne zarar veriyor adeta, o güzelim et yavan ve sıkıcı bir hal alıyor. Yeri gelmişken lugatımıza katmış olduğu bu saçma sapan ekmeksiz kebap fikri için Canan Karatay ve ANNESINE buradan sevgilerimi yolluyorum. İkinci zorluk, Aspava’da gelen o muhteşem kıtır kıtır, sıcak soslu patatesin kokusuna dayanmak çoooook zor. Kendinize not detoksa girerseniz o sırada nezle olmaya özen gösterin, koku alma duyusundan arınmak işinizi baya kolaylaştırır. Sonuncu ve en vurucu Aspava vakası ise Dondurmalı İrmik Helvasının masaya geldiği anda oldu. Önce masadaki tüm gözler bana döndü, usulca yutkundum ve dedim ki “Rahat rahat yiyin yaa, benim canım çekmez zaten. Derken bayılmışım…

Hafta sonu içki yok felsefeme devam ederek cumartesi akşamını da Cin Tonik görünümlü soda limon içerek geçirdim, hatta kadar çok içtim ki soda limon içmekten adeta midem delinecek. Şimdi size biraz alkollerin şeker ve kalori oranlarında yaptığım araştırmalar hakkında bilgi vereyim. Bir kere hemen hemen her alkollü içeceğin içerisinde bolca şeker var, şeker olmasa bile hepsi başlı başına birer kalori bombası yani uzak durulması şart. Peki, alkollerdeki şeker oranları nasıl? Aşağıda vereceğim rakamlar ortalama olup, yabancı bir makaleden alınmıştır. Farkındaysanız boş adam değilim, kaynak filan kullanıyorum!
1 Bardak Kırmızı Şarap: 1 adet Küp Şeker
1 Bardak Beyaz Şarap: 1,5 adet Küp Şeker
Şampanya: 1,5 adet küp şeker
1 Bardak Cin & Tonik4 Adet Küp Şeker
1 Bardak Vodka & Meyve Suyu: 8 Adet Küp şeker
Bira: Hiç şeker yok! Ama boşa heveslenmeyin bu da yasak tabi ki. 
Rakı: Rakamları yabancı kaynaktan aldım diyorum! Bunun cevabı yok herhalde. Her şeyi de benden beklemeyin.



16 Kasım 2015 Pazartesi

Beşinci Gün: Likörlü Çikolata

13.11.2015 / Cuma –  Şeker Detoksu Gün 5
Geldik herkesin merakla beklediği günlere… Bu güne kadar yaptığım şeker detoksu daha önce sayısız defa diyet yaptığımdan öyle çok kafa karıştırıcı olmamıştı. Zorladığı yerler tabi ki oldu ama nasıl dayanmam gerektiğini de gayet iyi biliyordum.  Ama cuma gecesi dışarı çıkıp içmemek? Daha önce pek de yaptığım bir şey sayılmaz. Diyette dahi olsam elimden cin toniğim eksik olmazdı, sonuçta en düşük kalorili içki diye biliyoruz affeder miyiz? 
Alkolsüz hafta sonu için önce kendimi psikolojik olarak hazırlamam gerekiyordu. Tabi ki alkol kullanmadan rahatlıkla zaman geçirebilirim ama insanlar yıldırmaya çalışacak biliyorum, hazırlıklı olmam lazım. Nitekim beklediğim gibi akşam yemeğe çıktığım arkadaşlarımdan soru saniyesinde geldi “Harbiden mi içmeyeceksin ya? Sen içersin de blog da yalan söylersin diye bekliyorduk biz.”Valla bende kendimden öyle bekliyordum aslında. Ama blogda her şeyi gerçekçi yansıtmam gerekiyor, sabah tartıda 1 kilo az çıktım cuma gecesi alkol alsam o kiloyu kesin geri alırdım. Sonuçta biliyorum bu detoksa kilo vermek için başlayanlarda olacak aranızdan. Evet, kilo veriliyor ama 21 gün sonra bunu bırakıp kıtlıktan çıkmışçasına yemek yediğinizde (ki ben öyle yaparım gibi geliyor) aynen geri alacaksınız. Kısacası öyle bir sevda ile bu detoksa başlamamanızı tavsiye ederim. Unun, şekerin kölesi olmuşuz azaltmak lazım diyenleri ise acilen yanıma bekliyorum.



Normalde alkol tüketen ama arada içmeyen insanlarda şöyle bir muamele oluyor genelde. Ya bir bardak iç ne olacak? Ben bu durumu sevgilisinden ayrılmış insana “Bir şey olmaz ya nasılsa barışırsınız” denilmesine benzetiyorum. Ya belki barışmak istemiyorum, sıkıldım ne yapacaksın?  
Neyse sonuçta inanması güç ama cuma gecesi içmedim, gece 4e kadar dışarlardaydım ve çok eğlendim, sabahsa pamuk gibi uyandım. Normalde cumartesileri enkaz gibi uyanıp yataktan kazındığım düşünülünce bu sağlıklı uyanma durumu bana çok ekstrem geldi. Onun dışında şekeri bırakmanın yararlarına gelince gözaltı morluklarım biraz azaldı, enerjim çok yüksek ve asla bitmiyor, sabahları şiş eller ayaklar ve gözaltları ile uyanmıyorum.
AMA hala çok agresifim, ayrıca beynim çalışmıyor. Bana verilen bir komutu 2 kez almadan algılayıp yapamıyorum. Zekâmda büyük oranda gerileme ve algıda kıtlık yaşıyorum. Baya salak oldum, umarım kalıcı değildir…






15 Kasım 2015 Pazar

Dördüncü Gün: Şıllık Tatlısı

12.11.2015 / Perşembe –  Şeker Detoksu Gün 4

Bugünkü yazımda blog açtığımdan beri bana gelen sorulara yanıt vermeyi planladım. Az sonra sorulara verdiğim cevaplardan da anlayabileceğiniz üzere şekersizlik ben de acayip sinir ve öfke yaratıyor bu sıralar. Bu işe başlamadan önce okuduğum kadarıyla nasıl bir tür bağımlılık olursa olsun, bu bağımlılığın detoks sürecinde öfke ve sinir zaten hep başı çekermiş. Buna empati yapmanız için şöyle bir örnek vereceğim. Uzun süredir birlikte olduğunuz sevgilinizden ayrılınca içine düştüğünüz boşluk durumu bir insana bağımlılığının detoks sürecine benzetilebilir. Peki, ayrılık sonrası biraz olsun agresifleşmeyen birini hiç gördünüz mü?



Soru 1:Bal, pekmez, fıstık ezmesi diyetisyenler tarafından tavsiye ediliyor detoksta onlar serbest mi?
Arkadaşım serbest değil tabi ki. Burada meyve bile yasak diyoruz. Şeker girmeyecek vücuda diyoruz… Tamam, doğal şeker olabilir ama bu detoks kapsamında doğal veya yapay hiçbir çeşit şeker serbest değil. İnanın bu kuralı gevşetmek için bende birçok çıkar yol aradım küçük hileler düşündüm ama yok yani. Sonuçta siz ekran başında bunları okurken rüyasında künefe sayıklayan benim.

Soru 2: Peki ya bitter çikolata?
Ya bak hala çikolata diyorlar!

Soru 3: Alkol alamıyoruz tamam da kırmızı şarapta çok şeker yokmuş diyorlar, 1 kadeh içsek?
Evet diğer bütün alkollere oranla en az şeker oranına kırmızı şarap sahip. Yani benim mandalina kaçamağım gibi isteyen masumane bir şekilde bir kadeh kırmızı şarap içerek bu detoksa çok da ihanet etmeden devam etmiş olur. Ama ben bir kadeh şarap içeceğime hiç içmem daha iyi. Şaka mısınız yani bir kadeh nedir?

Soru 4: Şu ana kadar yazdığın her şeye uyabilirmişim gibi geliyor bunun zorluğu nerede?
Ay çok pardon Syn. Mehmet Öz! Çok pardon Prof. Dr. Canan Karatay… Uyabilirmişsin gibi geliyor? Ya bir uysana? Kaç yaşındasın sen? Hayır, senin yaşın kaç? Neyse ben şimdilik bir şey demiyorum, kendine bu denli güvenen arkadaşları sahalarda da görmek isteriz.


YA FERİDUN ABİ?


14 Kasım 2015 Cumartesi

Üçüncü Gün: Krem Karamel

11.11.2015 / Çarşamba –  Şeker Detoksu Gün 3

Üçüncü güne ait yazıma başlık olarak Krem Karamel atmak istedim, çünkü bugün iş yerinde verilen öğle yemeğinde krem karamel vardı. Görüp de almamak, alıp da yememek...
Birçoğunuzun iş yerinde olduğu gibi bizim iş yerinde de tabldot yemek çıkıyor. Bir de çalıştığım yer fabrika olduğundan bol yemekli bir tabldot menüsü oluyor. Bol yemekliden kastım şu şekilde:

  • Zorunlular: Bir kase çorba, bir ana yemek, bir yardımcı yemek(pilav, makarna vb.) ve bir adet tatlı
  • Seçmeliler: Meyve, komposto, zeytin yağlı yemek, ayran vs..
Menümüzde görüldüğü üzere ZORUNLU TATLI diye bir olay var. Zorunlu derken tabi ki yemezseniz ölümüzü görün, Allah aşkına atın şunu ağzınıza, almazsanız adam değilsiniz gibi bir zorlama yok ama tatlı senin hakkın, orada durmuş seni bekliyor nasıl almayasın? Bir de çok severim krem karameli, normalde olsa affetmem, diyette olsam bile affetmem ama detokstayım böyle bir ihaneti kendime ve bloğumu okuyan insanlara asla yapamazdım.

Yesem de haberiniz olmazdı aslında, keşke yeseydim. ARTIK TATLI ÇEKİYOR CANIM MUTLU MUSUNUZ?



Yemeği yedikten sonra gelen o tatlı ihtiyacı bugün tekrar geri dönmeye başladı. Tıka basa yesen bile kendini tam doymuş hissetmiyorsun. Zaten pilav makarna yememişsin, kuru kuru et yemeği veya sebze yemeği ile doymaya çalışıyorsun sonunda tatlı da yok. Ertesi öğün de böyle, ertesi gün de böyle… Tünelin sonunda ışık yok ışık!

21 gün değil de ömür boyu rafine şekeri bırakmış veya bırakmayı planlayan insanlara akıl fikir diliyor bugün ki yazıma son veriyorum.  Zira çok açım, beynime kan gitmiyor.


12 Kasım 2015 Perşembe

İkinci Gün: Havuçlu Kepekli Kek

10.11.2015 / Salı –  Şeker Detoksu Gün 2

Sanırım şeker detoksuna girmeden bir gün önce jübile yapmak için açık büfe brucha gidip kusana kadar yiyince insan bir süre tatlı aramıyor. İkinci günümdeyim canım yine pek tatlı çekmedi. İş yerinde Türk kahvemi yudumlarken şöyle minik bir parça kek olsa yemez miydim? Yerdim. Ama çok üzerinde durmadım bunun. 

Bu arada bu blogu yazma nedenime biraz açıklık getirmem gerekirse amacım şeker detoksunu savunmak değil. Zaten böyle acımasız birşeyin nesini savunacağım Allah aşkına. Burada amacım şu an tüm yerli, yabancı blogger ve diyetisyenler tarafından aşırı popüler hale getirilmiş bu meşhuuuur şeker detoksuna gerçekçi bir bakış açısı katmak. Bakalım denildiği kadar yararlı ve KOLAY(!) mıymış? 21 günün sonunda canım gerçekten hiç şeker çekmeyecek hale gelecek mi? Ve en önemlisi delirmeden bu detoksu tamamlayabilecek miyim?

Dün bahsetmiş olduğum bu detoksta nelere dikkat etmeliyiz maddelerime geri dönecek olursam.

6) Mısır, Bezelye, Patates, Balkabağı, Yer Elması yasak

- Dürüst olmak gerekirse arkasından çok da ağlamayacağım bir madde. Patates üzdü o ayrı…

7) Muz ve Yeşil Elma dışında hiçbir meyve yenmeyecek

- Oldu PAŞAM! Valla bu maddeye hiç uyamayacağım. Çünkü meyve yemezsem banko hastalanırım sonra vay detoksa başladın da iyice sağlıksız kaldın da, zaten çok kilo verdin de, ne gerek vardı da diye başlar annemi 21 gün susturamayız. Şu şekilde bir orta yol bulmaya karar verdim, günde kendime 2 porsiyon meyve hakkı tanıyorum, biri detoksun izin verdiği meyve diğeri de minik bir mandalina. Bu kadarını hak ediyorum bence. Bana da yazık.

8) Rafine hiçbir karbonhidrat tüketilmeyecek

- Rafine karbonhidrat nedir? Herşey… Beyaz ekmek, kraker, makarna, pizza, lahmacun, mantı, börek, çörek alayı yasak. Yani detoks diyor ki aç kal, acı çek ve SÜRÜN! Bunun şeker detoksu ile ne alakası var inanın ben de anlamadım,  ama her yerde yazan bu. Olaylar biraz Karatay diyetine bağlamaya başladı fena halde işkilleniyorum.

9) ALKOL YASAK

- DRAM!


Birinci Gün: Aşure

09.11.2015 / Pazartesi –  Şeker Detoksu Gün 1
Başlığa tatlı ismi yazıyorum diye şekersiz tatlı tarifi paylaşacağım filan zannedilebilir, açıklık getireyim tabi ki öyle bir şey yok. Ben kim tarif paylaşmak kim? Ayrıca şekersiz tatlı mı olur, lütfen kendimizi kandırmayalım. 
Başlıklara tatlı ismi yazarak o gün canımın ne kadar şeker çektiğini açıklamaya çalışacağım. Bugün başlığımı aşure olarak attım, çünkü ilk gün ve canım aslına bakarsanız hiç tatlı çekmedi. Aşure benim evrenimde bir tatlı değildir, eğer öyleyse de tatlıların yüz karasıdır. Neden mi? Çünkü aşure diyetisyenler tarafından BİLE tavsiye ediliyor ve sırf bu yüzden aşurenin tadının bir şeye benzemesinin ihtimali yok.

Detoksuma başlamak için tabi ki pazartesi gününü seçtim, zaten radikal bir kararı uygulamaya başlamak için pazartesiden güzel gün yoktur. Şimdi oturup da size her gün şunu yedim bunu yedim diye anlatmayacağım. Konsept detoks olduğu için belli ki aşırı sıkıcı ve sağlıklı gıdalar tüketeceğim. Peki, genel olarak bilgi vermem gerekirse bu şeker detoksunda nelerden uzak durmamız lazım.
Bu sorunun cevabını bulmak için yerli yabancı bir dolu online kaynak taradım. Kaynakların hepsi birbirinden farklı kafalar yaşıyordu ben de işime geldiğince mantıklı ve ortak bir küme çıkarıp onu uygulamaya karar verdim.
1) Paketlenmiş şekilde satılan ve rafine şeker içeren hiçbir gıda yenmeyecek
- Oldukça mantıklı sonuçta adı üstünde şeker detoksu. Çikolata, gofret, bisküvi tüketecek halim yok. Alışveriş yaparken aldığım yiyeceklerin paketine bakar şeker varsa almam çok da zor değil. Geçiniz…
2) Tatlandırıcıyla (Sakarin) bile yapılmış olsa hiçbir tatlı tüketilmeyecek
- Sakarinin kalorisi yok diye diyet yaparken light dondurma, light sütlaç gömüp durdunuz biliyorum. Meğer her şey kocaman bir yalanmış, insülin direncini kırmak için sakarini de kesmek gerekiyormuş. 
3) Gazlı içecekler yasak
-Bir üstteki maddeyi okuduysanız diyet olanlarının da yasak olduğunu az çok anlamışsınızdır.
4) Çay veya kahveye şeker atmak yasak
-Zaten atmıyorum, bana çok da koymaz atanlar düşünsün.
5) Hazır sos tüketmek yasak 
- Hazır soslardan kasıt barbekü sos, soya sosu, hazır salata sosları, mayonez, hardal ve hatta ketçap. Bu beni en çok zorlayacak olan maddelerden biri. Hadi mayonezi, barbekü sosu anladık da LA BU KETÇAP SİZE NE ETTİ?

Durdum! Devamını da yarın yazayım bari. Uzun yazsam siz şimdi üşenir kesin okumazsınız.